Boornbergum heeft een nieuw kunstwerk

Boornbergum heeft een nieuw kunstwerk

Op woensdag 9 september 2020 is bij de kruising Westerbuorren/ Dykfinne in Boornbergum een kunstwerk geplaatst. Het kunstwerk werd op vrijdag 11 september 2020 onthuld door wethouder Maria le Roy van de gemeente Smallingerland.  Het kunstwerk heeft de vorm van een zeilschip en symboliseert de relatie met het “haventje” van het dorp Boornbergum. Het idee voor dit kunstwerk is ontstaan door de historie en de verhalen van oudere inwoners van Boornbergum.

Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad
‘In het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa wilden we in Boornbergum een blijvende herinnering houden in de vorm van een kunstwerk. Het kunstwerk is een slotstuk van vier expositieweken en een kunstroute door Boornbergum, Kortehemmen en De Wilgen’, vertelt Anne Meijer van Dorpsbelangen Boornbergum – Kortehemmen. Het bestuur van Dorpsbelangen Boornbergum – Kortehemmen heeft het initiatief genomen om het kunstwerk te realiseren.

Geschiedenis
Beeldhouwer Gerard Herder (Boornbergum) is gevraagd om een aantal ontwerpen te maken, waarin het kunstwerk symboliek moet staan voor de geschiedenis van de dorpen Boornbergum en Kortehemmen.

Gerard Herder is in de geschiedenis van de twee dorpen gedoken. De bevoorrading vond vroeger plaats over het water, tot het “haventje”. Van daaruit werden de dorpen bevoorraad met paard en wagen. Daarom is dit “schip” het symbool voor de vooruitgang van de dorpen. Door de (wel) vaart er in te houden, heeft dit geleid tot de huidige ontwikkeling van de dorpen, nieuwbouw, scholen, verenigingsleven, supermarkt, bakker, restaurant, cafetaria, kunstenaars en dorpshuis.

Financiële bijdragen
Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Iepen Mienskipfûns van de provincie Fryslân, de gemeente Smallingerland, het Fonds Coöperatief Dividend van de Rabobank en het Jan Roelof Geertsma Fonds. De technische uitwerking is mede gedaan door Joldert de Vries (Jubbega) en het kunstwerk is gemaakt bij DVI metaal bv (Gorredijk).

Nieuwsbericht Drachtster Courant
Nieuwsbericht Waldnet
Nieuwsbericht Sa
Nieuwsbericht Actief