Boornbergum en Kortehemmen weer schoon na geslaagde Himmeldei

Boornbergum en Kortehemmen weer schoon na geslaagde Himmeldei

Vrijdagmiddag 8 april was het eindelijk weer zover. Na twee Himmel-vrije jaren, kon het bestuur van Dorpsbelangen Boornbergum-Kortehemmen weer een Himmeldei organiseren. Met grijpers, hesjes en vuilniszakken van de gemeente Smallingerland, gingen ruim dertig kinderen met hun ouders en begeleiders op pad om afval van de straten, uit de bosjes en de sloten op te ruimen.

Het doel van een Himmeldei is om de dorpen schoner te maken door met elkaar de straat op te gaan en de directe woonomgeving afvalvrij te maken. Naast het schoonmaken van de dorpen vindt Dorpsbelangen Boornbergum-Kortehemmen het belangrijk dat kinderen zich bewust worden dat je afval niet zomaar op straat of in de natuur moet gooien. ‘We willen de kinderen milieubewust maken’, aldus Geeske Feikema-Oostenbrug van dorpsbelangen Boornbergum-Kortehemmen. ‘Door het afval op te ruimen, denken ze nog wel een keertje na voordat ze zelf iets op straat gooien’, vult Anneke Wels, tevens van dorpsbelangen Boornbergum-Kortehemmen, aan.

Het resultaat aan het einde van de middag was een halve rolcontainer vol met afval. Een resultaat om trots op te zijn. ‘We zijn trots op de kinderen en hun ouders en begeleiders voor het afval wat ze hebben opgeruimd. Maar ook zijn we trots op alle dorpsgenoten die tijdens hun wandeling in en om onze dorpen een tasje meenemen om zwerfafval op te ruimen’, aldus Geeske.

De start en het einde van de Himmeldei was bij dorpshuis ’t Bynt. Hier stonden voor de deelnemende kinderen na afloop een beker ranja en een traktatie in de vorm van een ‘duimpje omhoog’ koek van de overburen, Fryske Bakkerij Baarsma, klaar. De ouders en begeleiders werden niet vergeten, ook zij kregen een lekkere koek met een kopje koffie of thee. ‘We kijken terug op een geslaagde Himmeldei!’ sluit Anneke Wels af.